Mistä apua taajamien laajakaistaongelmiin?

Jo pitkään ollaan totuttu siihen, että kerrostaloyhtiöissä asuntojen kaapelointi on toteutettu keskitetysti. Kaikkien asuntojen kuparit ja valokuidut päätyvät yhteen pisteeseen eli talojakamoon. 

Tällä keskitetyllä mallilla on paljon hyviä puolia, koska kustannukset voidaan kaapeloinnin osalta jakaa asuntojen kesken. Tämä rakenne on tietysti kiinnostanut myös laajakaistayhteyksiä tarjoavia yhtiöitä. Keskitetty malli kun tarjoaa suuren massan asiakkaita ns. yhdellä iskulla. 

Samaan aikaan taajamien pientaloalueilla on jouduttu tuskailemaan laajakaista yhteyksien kanssa. Jokainen asukas kun joutuu neuvottelemaan laajakaistahankkeestaan erikseen. Myöskään laajakaistayhtiöitä ei yleensä nämä yksittäiset hankkeet ole kiinnostaneet. Kiinteitä yhteyksiä kyllä tarjotaan joko kalliilla hinnalla tai sitten tarjotaan korvaajaksi hitaampia 3g tai 4g yhteyksiä. 

Virtuaalinen kerrostalomalli 

Asiaan löytyy ratkaisu kun alamme ajattelemaan pientaloaluetta virtuaalisena kerrostalona. Jokainen talo on kuin yksi huoneisto kerrostalossa ja jokaisesta talosta kaapeloinnit viedään yhteiseen talojakamoon. 

Pientaloalue voi perustaa tällöin valokuituosuuskunnan ja näin voidaan kustannuksia jakaa jälleen asuntojen kesken. Samalla keskitetty kilpailutus tuo varmasti kustannussäästöjä. 

Tätä virtuaalista kerrostalomallia käsiteltiin myös Ylen uutislähetyksessä 6.10. Voit katsoa uutislähetyksen tästä

Haluatko lisätietoa virtuaalisesta kerrostalomallista 
tai valokuituosuuskunnasta? 

Ota meihin yhteyttä niin kerromme mielellämme lisää! 

Jukka Laine, Fiberit Oy 

Ole yhteydessä meihin niin autamme hankkeessanne!